Tandenknarsen staat ook wel bekend als knarsetanden of bruxisme. Deze veel voorkomende gewoonte houdt in dat u bewust of geheel onbewust uw onder- en boventanden over elkaar schuurt, wat zowel overdag als tijdens uw slaap kan gebeuren. Op het eerste gezicht lijkt het knarsen van uw tanden onschuldig, maar het kan op de lange termijn gevolgen hebben voor uw gebit en de algehele gezondheid. Lees verder om meer te leren.
Maar wat is dan de oorzaak van bruxisme? Er zijn verschillende oorzaken, waarvan de meest voorkomende stress en spanning is. Wanneer we onder druk staan of ons zorgen maken, zijn we geneigd om onze kaken samen te klemmen en onbewust met onze tanden te knarsen. Het lichaam reageert hier op stressgevoelens door bepaalde spieren te activeren, waaronder de kaakspieren. Dit zorgt ervoor dat de tanden over elkaar schuiven en dit in sommige gevallen ook te horen is, bijvoorbeeld door uw partner terwijl u zelf slaapt.
Daarnaast kan het tandenknarsen ook ontstaan door een verkeerde stand van de tanden of een afwijking in de kaak. Een onjuiste uitlijning van het gebit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tanden elkaar raken op een manier die het knarsen bevordert. Ook kunnen bepaalde slaapstoornissen, zoals slaapapneu, verband houden met nachtelijk knarsetanden. Tot slot kunnen cafeïne, tabak, alcohol, antidepressiva en zelfs onze genen de kans op bruxisme verhogen. Knarsen uw ouders of grootouders? Dan is er een kans dat dit genetisch ook bij u voorkomt.
Wellicht denkt u dat tandenknarsen op korte termijn geen schade aanricht. Maar wist u dat het op de lange termijn wel impact heeft op de staat van uw gebit en uw algehele gezondheid? Een van de meest directe gevolgen is slijtage van het tandglazuur. Dit beschermende laagje op uw tanden en kiezen wordt dunner doordat u voortdurend uw tanden over elkaar schuurt. Wanneer het laagje tandglazuur aangetast is, kan het voorkomen dat uw gebit gevoelig raakt voor warmte, kou en zelfs zoetigheid.
Door het knarsen kunnen de kaakspieren overbelast raken, wat kan leiden tot pijn in uw kaak en hoofdpijn, vooral 's ochtends nadat u tijdens uw slaap heeft geknarst. Ook het temporomandibulaire gewricht (TMG), het gewricht dat de onderkaak met de schedel verbindt, kan aangetast worden door het constante knarsen. Dit kan resulteren in kaakklachten, zoals pijn bij het kauwen of gapen. Bovendien kan het slaapritme verstoord raken, wat resulteert in een gebrek aan diepe slaap en weer negatieve invloed heeft op uw energieniveau en stemming gedurende de dag.
Vraagt u zich af wat u kunt doen tegen het knarsen met uw tanden? Gelukkig zijn er verschillende manieren om bruxisme aan te pakken en de schade te beperken. Een van de meest effectieve manieren om tandenknarsen te behandelen is het gebruik van een anti-knarsbitje. Dit bitje wordt 's nachts gedragen en voorkomt dat de tanden over elkaar schuren. Het beschermt niet alleen de tanden tegen slijtage, maar helpt ook de kaakspieren te ontspannen.
Het is ook raadzaam om regelmatig uw gebit en kaak te laten controleren door een tandarts. Een tandarts kan bepalen of er structurele problemen zijn met uw gebit die bijdragen aan knarsetanden en verdere behandelingsopties voorstellen, zoals een anti knarsbitje op maat, orthodontie, kaakfysiotherapie of zelfs een bezoek aan de kaakchirurg. Tandenknarsen lijkt misschien een onschuldige gewoonte, maar voorkomen is immers beter dan genezen.
Bent u woonachtig in de omgeving van Capelle aan den IJssel en bent u op zoek naar een nieuwe tandarts? Maak dan kennis met de tandartspraktijk van Match Tandartsen.
Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel
0104420098
info@matchtandartsen.nl
(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)