Een gezond gebit en mooie, witte tanden – dat willen we natuurlijk allemaal. Uw tanden goed verzorgen en onderhouden is hiervoor cruciaal. Maar hoe doet u dit precies? En zijn zaken zoals flossen, ragers, tandenstokers, elektrische borstels en mondwater volgens de tandarts echt nodig? We zetten het in dit artikel allemaal op een rij.
Voorkomen is beter dan genezen. Als u uw tanden goed verzorgt, voorkomt u tandproblemen zoals gaatjes en tandvleesontsteking. Tandproblemen ontstaan door bacteriën die zich ophopen in tandplak. Tandplak is een dun, plakkerig laagje dat zich na elke maaltijd op uw tanden vormt. Het bevat bacteriën die zuren produceren, die het glazuur van uw tanden aantasten en uiteindelijk tot gaatjes of andere problemen leiden. Daarnaast kunnen zuren in frisdranken en vruchtensappen het tandglazuur verder beschadigen. Door dagelijks uw tanden goed te verzorgen, vermindert u de kans op deze problemen enorm. Daarnaast zorgt u zo voor een frisse adem en houdt u uw tanden schoon en wit.
Wanneer u uw tanden niet goed verzorgt, kunnen diverse symptomen en problemen optreden. Gele of bruine vlekken op uw tanden, gevoeligheid bij erg warm of koud, en pijn zijn veelvoorkomende klachten. Bovendien kan slechte mondhygiëne leiden tot ontstoken tandvlees, slechte adem en zelfs ernstige aandoeningen zoals kaakabcessen. Regelmatige en grondige mondverzorging helpt deze problemen te voorkomen.
Om uw tanden schoon én gezond te houden hoeft u niet alles uit de kast te trekken. Een gezond gebit begint simpelweg bij goede dagelijkse verzorging. Denk hierbij aan uw tanden poetsen, ragers gebruiken, flossen of stokeren en uw mond regelmatig spoelen. We zetten de belangrijkste tips op een rij:
De ruimte tussen de tanden mag niet worden vergeten. Hier komt een tandenborstel namelijk niet bij en hoopt doorgaans tandplak en voedselresten op. Gebruik hiervoor flosdraad, tandenstokers of ragers – bij voorkeur na elke maaltijd, maar een keer per dag is ook voldoende. Omdat er over flossen, rager en tandenstokers veel vragen bestaan beantwoorden we deze hier:
Wij raden aan om minstens één keer per dag te flossen, bij voorkeur 's avonds voordat u naar bed gaat. Dit helpt om voedselresten en tandplak te verwijderen die zich gedurende de dag tussen uw tanden hebben opgehoopt.
Het maakt niet uit of u voor of na het poetsen flost, zolang u het maar grondig doet. Sommige mensen vinden het handig om eerst te flossen om de tandplak los te maken en daarna te poetsen om alles weg te spoelen. Anderen poetsen eerst en flossen daarna om de resterende tandplak en voedselresten te verwijderen.
Ja. Vooral voor mensen met wat meer ruimte tussen hun tanden of voor mensen met bruggen of beugels. Ragers kunnen effectiever zijn dan flosdraad voor het reinigen van deze ruimtes.
Ja. Tandenstoken kan een effectieve manier zijn om voedselresten en tandplak tussen uw tanden te verwijderen. Gebruik tandenstokers voorzichtig om uw tandvlees niet te beschadigen. Maak de tandenstoker bijvoorbeeld eerst nat.
Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel of een zachte handtandenborstel om grondig te reinigen zonder het tandglazuur of het tandvlees te beschadigen.
Wij raden tandpasta met fluoride aan. Fluoride is een mineraal dat helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van gaatjes. Zorg er tijdens het poetsen voor dat u alle oppervlakken van uw tanden meeneemt, inclusief de achterste kiezen en de binnenkant van uw tanden.
Veel mensen vergeten hun tong schoon te maken. Dit terwijl op de tong veel bacteriën zitten, wat een slechte adem of ernstigere mondproblemen kan veroorzaken. Maak uw tong daarom dagelijks schoon met uw tandenborstel of een speciale tongschraper.
Ten slotte raden wij aan om een antibacteriële mondspoeling te gebruiken. Zo houdt u uw adem fris en vermindert u de bacteriën in uw mond.
Naast gewoontes rondom het poetsen, flossen en spoelen van uw tanden en mond, spelen uw eetgewoontes ook een belangrijke rol. Suiker is bijvoorbeeld één van de grootste vijanden van een gezond gebit. De bacteriën in tandplak zetten suiker om in zuur, wat het tandglazuur aantast en leidt tot gaatjes. Ook zure dranken – zoals cola, Fanta of vruchtensappen – kunnen het tandglazuur verzwakken. Ten slotte heeft ook uw algehele dieet invloed: een gezond en gebalanceerd dieet draagt in de brede zin bij aan een goede mondgezondheid. Een aantal do’s en don’ts:
Hoe goed u uw tanden ook verzorgt, een regelmatige controle bij de tandarts is essentieel. Waarom? De tandarts controleert of uw tanden inderdaad goed worden onderhouden, verwijdert tandplak en tandsteen en kijkt of er geen andere problemen zijn. Daarnaast geeft de tandarts of mondhygiënist graag persoonlijk advies op maat over hoe u uw tanden het beste kan onderhouden. Wij raden aan om minstens één of twee keer per jaar een afspraak te maken voor zo’n controle.
Kortom, uw tanden goed onderhouden begint bij gezonde gewoontes, zowel op gebied van mondhygiëne als voeding. Door regelmatig te poetsen, flossen, stokeren of ragers te gebruiken en gezonde voedingskeuzes te maken, voorkomt u tandproblemen. Vergeet niet om regelmatig uw tandarts te bezoeken voor controles en professioneel advies. Neem hiervoor contact op Match Tandartsen, dé tandarts in Capelle aan den IJssel en omgeving.
Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel
0104420098
info@matchtandartsen.nl
(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)