Kronen: wat is het en waarom plaatsen?

Een gezonde glimlach is niet alleen belangrijk voor uw zelfvertrouwen, maar ook voor de gezondheid van uw mond. Het plaatsen van een kroon is een behandeling die helpt bij het herstellen van het gebit. In dit artikel bespreken we wat kronen zijn, waarom ze geplaatst worden, en hoe het proces in zijn werk gaat. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp. Lees verder!

Wat is een kroon?

Een kroon wordt ook wel een tandheelkundige kroon genoemd. Dit is een kapje dat over een beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst. Een kroon bedekt het zichtbare gedeelte van de tand boven de tandvleesrand en biedt bescherming en ondersteuning aan de tand. Kronen worden vaak gemaakt van porselein, keramiek, metaal of een combinatie van deze materialen. Van welk materiaal de kroon gemaakt wordt is afhankelijk van de behoefte en voorkeur van de patiënt.

Waarom worden kronen geplaatst?

Kronen worden om verschillende redenen geplaatst. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom een tandarts kan adviseren om een kroon te plaatsen:

  • Herstellen van beschadigde tanden: Kronen bieden een oplossing voor tanden die beschadigd zijn door bederf, breuken of grote vullingen.
  • Bescherming na een wortelkanaalbehandeling: Na een wortelkanaalbehandeling is de tand vaak verzwakt en kan een kroon helpen om de tand te versterken en beschermen.
  • Verbeteren van de vorm, grootte en kleur: Kronen kunnen worden gebruikt om de vorm, grootte en kleur van tanden te verbeteren. Dit zorgt voor een mooie glimlach
  • Onderdeel van een brug: Kronen kunnen fungeren als tandbrug en op deze manier ontbrekende tanden vervangen
  • Behandeling van ernstige slijtage: Tanden die ernstig versleten zijn door tandenknarsen (bruxisme) of erosie kunnen met kronen worden hersteld.

Hoe werkt het plaatsen van een kroon?

Het plaatsen van een kroon wordt tijdens twee afspraken aan de tandarts uitgevoerd. De stappen zijn als volgt:

  1. Voorbereiding: Tijdens het eerste bezoek bereidt de tandarts de tand voor door een deel van de tandstructuur weg te slijpen. Op deze manier komt er plek vrij voor de kroon. Indien nodig kan een vulling worden geplaatst om de tand op te bouwen.
  2. Afdrukken maken: Vervolgens worden afdrukken van de tand en de omliggende tanden genomen. Deze afdrukken worden gebruikt om een aangepaste kroon te maken die perfect past.
  3. Plaatsen van een tijdelijke kroon: De tandarts plaatst een tijdelijke kroon, aangezien de definitieve kroon nog gemaakt wordt. De tijdelijke kroon beschermt de tand die voorbereid is.
  4. Definitieve kroon plaatsen: Tijdens het tweede bezoek verwijdert de tandarts de tijdelijke kroon en plaatst de definitieve kroon. Voordat de kroon permanent wordt vastgezet controleert de tandarts de pasvorm en de kleur. Vervolgens wordt de kroon vastgezet met tandheelkundig cement.

Hoe lang duurt het voordat de pijn na het plaatsen van een kroon verdwijnt?

Het is dat u na de behandeling een zeurende pijn ervaart. Deze pijn zou binnen een paar dagen tot een week moeten afnemen. Als de pijn langer aanhoudt of zeer intens is raden we aan om contact op te nemen met de tandarts. Er kan namelijk sprake zijn van een probleem zoals een niet goed passende kroon of een onderliggende infectie.

Wat kan ik doen bij pijn na het plaatsen van een kroon?

Als u pijn ervaart na het plaatsen van een kroon kunt u verschillende dingen doen. Zo kunt u pijnstillers nemen zoals ibuprofen en paracetamol. Vermijd harde of kleverige voedingsmiddelen, omdat deze druk kunnen uitoefenen op de nieuwe kroon en extra pijn kunnen veroorzaken. Let er op dat u zachtjes flost en poetst en reinig het gebied rondom de kroon zachtjes.

Hoe lang gaat een kroon mee?

Een goed onderhouden kroon kan tussen de 10 en 15 jaar meegaan, en soms zelfs langer. Het is belangrijk om te zorgen voor goede mondhygiëne door regelmatig poetsen en flossen. Breng voor het verlengen van de levensduur van de kroon ook regelmatig een bezoek aan de tandarts.

Kan een kroon loskomen of breken?

Kronen zijn sterk en duurzaam, maar ze kunnen toch loskomen of breken. Bijvoorbeeld door trauma, tandenknarsen, of het kauwen op harde objecten. Is de kroon losgekomen of afgebroken? In dat geval raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw tandarts. Op deze manier kan het probleem zo snel mogelijk verholpen worden.

Meer weten over kronen?

Wilt u meer weten over het laten plaatsen van een kroon? Misschien zijn uw tanden beschadigd na een val en wilt u de schade op deze manier herstellen, of heeft u onlangs een wortelkanaalbehandeling ondergaan en wilt u de tand herstellen en beschermen tegen invloeden van buitenaf? Ook in dat geval kan een kroon een passende oplossing zijn. Neem voor meer informatie over deze behandeling gerust contact op met een van onze tandartsen door een e-mail te sturen naar info@matchtandartsen.nl of meteen te bellen naar 010 - 442 00 98. Wat kunnen we voor u betekenen?

Inschrijven

Contact

Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel

0104420098
info@matchtandartsen.nl

Neem contact opInschrijven

(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)