Hoe voorkomt u tanderosie? Tips voor een gezond gebit

Tanderosie is een probleem dat vaak onopgemerkt blijft tot het te laat is. Tanderosie ontstaat door zuren die het beschermende glazuur van uw tanden aantasten. Aangetast tandglazuur kan leiden tot gevoelige tanden, verkleuring en slijtage. Gelukkig zijn er manieren om uw tanden te beschermen en erosie te voorkomen. In dit artikel leest u wat tanderosie precies is, hoe erosie ontstaat en hoe u het kunt voorkomen. Lees verder.

Wat is tanderosie precies?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat tanderosie precies is. Bij tanderosie verdwijnt het tandglazuur door de invloed van zuren. Dit gebeurt zonder tussenkomst van bacteriën, wat het verschil is met gaatjes. Het glazuur beschermt het binnenste van de tand, maar kan niet herstellen als het eenmaal weg is. Maar waarom is tanderosie een probleem?Als het glazuur afslijt, worden tanden kwetsbaarder en gevoeliger. Maar wat zijn precies de oorzaken van tanderosie?

Oorzaken van tanderosie

Zuren zijn de belangrijkste boosdoeners. Deze komen uit verschillende bronnen:

  • Voeding en dranken: Dranken zoals frisdrank, vruchtensap en sportdrank bevatten veel zuur. Ook zuur voedsel zoals citrusfruit en dressings heeft een negatieve invloed op het glazuur op de tanden
  • Maagzuur: Bij reflux of frequent braken komt maagzuur in uw mond terecht. Ook dit is schadelijk voor het glazuur.
  • Droge mond: Speeksel beschermt het gebit door zuren te neutraliseren. Als uw mond te weinig speeksel aanmaakt wordt uw gebit kwetsbaarder. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van bepaalde medicijnen

Hoe kan ik tanderosie herkennen?

Het is handig om tanderosie te herkennen, zodat u tijdig actie kan ondernemen. Uiteraard herkent de tandarts tanderosie ook tijdens een consult. U herkent tanderosie aan de hand van volgende punten: Er is mogelijk sprake van tanderosie wanneer uw tanden:

  • dunner of transparanter worden, vooral aan de randen;
  • gevoeliger reageren op warm, koud of zoet eten en drinken;
  • een gelige kleur krijgen doordat het onderliggende tandbeen zichtbaar wordt;
  • slijtage vertonen, zoals putjes of gladde plekken op de kiezen.

Wat kunt u doen om tanderosie te voorkomen?

Gelukkig is het mogelijk om uw gebit goed te beschermen tegen tanderosie, bijvoorbeeld door het eten van minder zure dingen of te letten op het moment waarop u uw tanden poetst:

Eet en drink minder zure dingen

Probeer zure producten zoals frisdranken, vruchtensappen en zure snoepjes zoveel mogelijk te vermijden. Heeft u toch zin in iets zuurs? Drink met een rietje om contact met uw tanden te minimaliseren en spoel uw mond daarna met water

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten

Elke keer dat u iets zuurs eet of drinkt, heeft uw gebit tijd nodig om te herstellen. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag. Zo voorkomt u dat uw tanden voortdurend aan zuur worden blootgesteld.

Let op de timing

Poets niet direct na het nuttigen van zure producten. Wacht minstens een uur, zodat het glazuur kan herstellen. Kies altijd voor een tandenborstel met zachte haren en gebruik een fluoridehoudende tandpasta om het glazuur sterker te maken.

Stimuleer de speekselproductie

Kauw op suikervrije kauwgom of kies voor snacks zoals rauwe groenten. Zo stimuleert u de speekselproductie. Speeksel helpt om zuren te neutraliseren en uw tanden te beschermen.

Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts

Een tandarts kan vroegtijdige signalen van tanderosie herkennen. Door regelmatig op controle te gaan, kunt u ernstige problemen voorkomen. Wacht dus niet te lang met het maken van een afspraak. Op deze manier kan u ergere beschadiging van uw gebit voorkomen.

Meer weten over tanderosie? Neem contact

Heeft u het idee dat er sprake is van tanderosie? Neem dan contact op voor meer informatie, of schrijf u in bij Match Tandartsen in Capelle aan den IJssel en maak een afspraak voor een consult. Wat kan een van onze tandartsen voor u betekenen? We horen het graag!

Inschrijven

Contact

Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel

0104420098
info@matchtandartsen.nl

Neem contact opInschrijven

(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)